Vikingtrofén - Bakgrund

 Historien om Vikingtrofén - återgiven av Sven-Erik Bergvall.

Under våren 1974 deltog jag i Svenska Seglarförbundets funktionärskurs Steg 1. Jag fick blodad tand och föreslog seglings kommittén att vi skulle arrangera en havskappsegling i Figeholm.
Sagt och gjort, i Kristi himmelfärdshelgen 1974 arrangerade vi en segling på havet utanför Homeskär.
Det var den första kappsegling som arrangerats i Figeholm enligt internationella kappseglingsregler (IYRU). Som handikappsystem användes Scandicap.
Banan som seglades var Börje Nilssons förslag och hade följande sträckning: Start vid Homeskär, passera syd om Blackan och Figeholmsblacken⃰ - Yttre Rönnerev - Bennen - Figeholmsblacken⃰ - Blackan - målgång Homeskär. Denna bana var lämplig av flera skäl, framför allt krävde den inga rundningsbojar (tacksamt för funktionärerna) sedan utgjorde den en triangel, vilket ofta ger en omväxlande och utslagsgivande segling. En annan stor fördel var att start- och målfunktionärerna kunde vara på Homeskär (fast mark under fötterna). 14 båtar deltog och segrade gjorde Harald Pettersson i A22an Flamingo. Tvåa Börje Nilsson A22an Margita.
Startfunktionärer (bild ovan) på Homeskär, Jan Nilsson, Willy Nilsson, Christina Nilsson, Lena Bergvall
Förslag om att arrangera en årligen återkommande segling vid namn Vikingtrofén lades fram till seglingskommittén på hösten 1974. Kommittén tände på idén, och vi utarbetade regler för seglingen. Vikingtrofén ska vara den första öppna kappseglingen för året varje år.
Första seglingen skulle seglas i maj 1975. Bansträckningen fanns ingen anledning att ändra på. Namnet Vikingtrofén gav sig själv. Här handlade det om att tidigt på året mäta sina krafter med stridslystna konkurrenter i en havskappsegling.Priserna som delas ut är värda några ord. Segrande rorsman får en inteckning i Vikingtrofén (ett 50 cm långt vikingaskepp i brons). Han får dessutom ett miniatyrskepp som bevis på segern. Den rorsman som erövrat skeppet fem gånger får behålla priset för alltid. Till rorsmän och gastar som placerar sig på andra resp tredje plats utdelades en statyett i glas föreställande ett vikingahuvud. Glasstatyetterna var ett unikt pris tillverkat av Målerås glasbruk för ett vikingamuseum i Oslo. Av olika anledningar levererades inte alla statyetterna till Oslo. Jag fick tillstånd av FBKs styrelse att inhandla de kvarvarande 55 statyetterna. Tack vare välvilligt tillmötesgående av glasbruket fick vi ingraverat "FBK VIKINGTROFÈN på samtliga statyetter.18 båtar deltog i premiären för Vikingtrofén och vann gjorde Börje Nilsson, A22. 3 sek efter (korrigerad tid) kom Rune Jonsson i sin Drake!
Efter en genomgång av tillgängliga resultatlistor finner man att 1978 års upplaga av Vikingtrofén hittills lockat flest deltagare 26 st. Åren mellan 1979 och 1985 varierade antalet båtar mellan 13 och 24 st, i genomsnitt deltog 19 båtar dessa år.Vid flera av seglingarna har man haft klassindelning samt även korat totalsegrare.
Bansträckningen har vid några få gånger ändrats men vanligast är Börjes "originalbana".Andra seglingstävlingar som arrangerades i Figeholm på tidigt 70-tal var, Kvällskappseglingar med poängjakten, Homeskärspokalen och Familjekappseglingen. Men det får berättas en annan gång.⃰ prick som numera är indragen.                                                       Start i 1976 års VIKINGTROFÉ

Se alla tidigare resultat


 


artisan global mediaSjöräddningenOKG AB